Inga Kvist

Copyright @ Flemming og Inge-Margrethe Olesen

 

Også Kvinderne bag mændene,

bag våbentransporterne bør fremhæves.

Af Inga Kvist gift med Hans Kvist

 

Ved et tilfælde fik jeg i en ferie dette blad (Lemvig Folkeblad) i hænde, og læste med stor interesse

arktiklerne om besættelsestiden, og selvfølgelig, da især med interesse, artiklerne om Seaoperations, våbentransporterne over Nordsøen, som min mandog nu afdøde Walter Lonsdale ledede i krigens

sidste måneder.

Min mand blev aldrig træt af at tale og skrive om, det utrolige med de fiskere, som foretog disse våbentransporter, var i besiddelse af. der var ingen vaklen hos disse stoute folk.

 

Nu (1985) i 40 året for befrielsen synes jeg også, at der er en stor og vægtig grund til også at fremhæve de kvinder; hustruer, mødre, bedstemødre, som stod bag disse mænd i deres farefulde arbejde.

Ofte Bliver der spurgt, om man ikke var bange og ængstelig dengang menn bevistheden om, at man gjorde, hvad der skulle gøres, og var, hvor man skulle være, gav en glæde, der lyste . Og der skønt de vidste,at skete der noget med deres mænd på havet under våbentransporterne, blev de opdaget af tyskerne osv. ja- så var det den visse død.

Våbentransporterne over Nordsøen var en af de farligste opgaver, som blev udført af modstandsbevægelsen.

Alle disse kvinder, den store flok, som stod bag, var lige så fuldt som deres mænd, modstandsfolk.

Det er nok værd at tænke på den flok i dag; mange er døde, men den indsats, der blev øvet af dem, var en forudsætning for, at deres mænd kunne udøve de farefulde operationer.

 

4.-.5. maj 1945! Med kirkeklokker, der kimede; brude, konfirmander og små piger i fine kjoler.

Hvor mærkeligt det end lyder så sad mange modstandsfolk, den aften med tunge tanker vendt mod fremtiden. Ville et bedre Danmark opstå? Vi ved hvordan det gik. >>De gamle<< tog igen styret og forkyndte fri og fro at >>Grænsen ligger fast<<. Ak - ja.

Men friheden og pladsen, i de allieredes rækker, det var der nogle, der havde været villige til at ofre livet for, mænd som kvinder.

 

Inga Kvist Århus C

 

Kilde: Lemvig Folkeblad 1985