Laura Marie Sørensen 1870

   Lidt om Laura et "Verdensbarn"

        Mine oldemor på fædrene side

Laura Marie Sørensen blev født i Grovled huset, et hus under godset,

Fussingø Slot, i  Ålum Sogn Randers Amt. I kirkebogen står opført Søren Christian Nielsen, som far og Maren Laursen som mor. Moderen er vi jo som regel sikker på, men faderen, i dette tilfælde  Grev Wulf Heinrich Bernhard Scheel - Plessen, ifølge min fars fætter Willy Bust Nielsen, (barnebarn af Peter og Laura)  som har lavet et stort stykke arbejde i mange år med at samle oplysninger om Slægten Bust, Willy har desuden talt med mange af de "gamle", som kunne fortælle ham meget, om Maren og Laursen

Maren Laursen arbejdede som kokkepige på Fussingø Slot, og der skulle hun ifølge hendes søster, Anne Marie Sørensen, have været sammen med Grev Wulf Heinrich Bernhard Scheel-Plessen som opholdt sig på slottet.

Billedet til venstre,

    1890 Laura og Maren

  Laura blev født 12 nov 1870, i Grovlede huset som hørte under Fussingø, i 1871 da Laura var ca. ½ år flyttede/ blev forflyttet,  Maren og Søren til et lille hus ved landevejen i Formyre, der fik Maren arbejde på Tjele Gods, som kogekone, hos familien Lüttichau. Ligeledes arbejde Søren med Tagdækning og vedligeholdelse af godsets huse. Medens Lauras forældre arbejde på Tjele gods blev hun passet af sin moster Anne Marie, Laura syntes mosteren var en skrap dame. Mosteren syntes Laura var anderledes end de andre børn, og kaldte hende et "Verdensbarn" nærmest spydigt, og lærte sine børn at bruge ordet.

Midt i 1970 erne besøgte Willy, Kathrine Kvorning, hvis far havde været gift med Peter Bust's søster hun kendte både Peter Bust og Laura Sørensen g.Bust.  Under samtalen sagde Kathrine "Ja, du ved jo alt det om Laura", men Willy var vedholdende med svar, og deraf fandt Katrine ud af, Willy ikke vidste noget. Kathrine fortalte så "Jo Laura var jo et uægte barn, af moderen og herremanden på Fussingø, mellem Vibog og Randers. Dette havde været almindelig kendt i Kvorning familien, og derfor fandt man Lauras væsen og værdige opførsel naturlig.


Derefter besøgte Willy, Laurits Wire på Diakonhjemmet i Viborg, Laurits var den af fætrene der havde stået Laura nærmest. Willy, gik meget hårdt til Laurits, da denne værgede sig for at fortælle noget om Lauras herkomst, men endelig gav han sig og fortalte, han engang havde spurgt sin mor, hvad der var med Laura, han fik at vide at Laura ikke var ægte født, men at det var Greven. 

Laura kom i tjeneste hos Familien Lüttichau, som Stuepige. d. 4. april 1890 rejser Laura fra Tjele, for at ankomme til Løvel 7. april 1890, hvor hun skulle tjene hos Hans Bust og Ane Jensen (fra Læsten). På gården havde de en søn min Oldefar, Peter Pedersen Bust, som blev den første brugsuddeler i Løvel.


Laura blev gift med Peter Pedersen Bust fra Løvel 13 oktober 1893. I 1901 købte de Løvel "Østergård"

De fik 3 børn Helga Pedersen Bust - Dagny Pedersen Bust og min Bedstefar Sigurd Alfred Pedersen Bust. Da Helga skulle døbes, eller  mens Laura var gravid,syede hun en dåbskjole, som kom i brug  d. 05 juni 1895. sidste gang den har været i brug er d. 08 november 2009 da mit yngste barnebarn Mille Kjær Olesen blev døbt.

Dåbskjolen er i dag i min besiddelse.


Laura skulle efter sigende havet været en rigtig god og rar bedstemor, dygtig og flittig, meget vellidt blandt Løvels beboere, Peter og Laura var meget gæstfrie.


På Gården havde de brevsamlingssted, og da de senere flyttede over i Huset ved siden af gården flyttede brevsamlingsstedet med, det var mest Laura der tog sig af dette.

Grovled huset ved Fussingø 1977
Grovledhuset ved fussingø 2004
Huset i Formyra som Laura og forældre flyttede til da hun var ½ år. Maleri af Christian Wire Lauras fætter
Huset i Formyre som Laura og forældre flyttede til da hun var ½ år. Foto fra 2011
Laura og Peters bryllupsbillede fra 1893
Laura og Peter
Laura Marie Sørensen f.1870 d. 1938

Spisestuen, ”poststuen” på ”Østergård”, Løvel (brevsamlingssted) ca.1910-12

Fra ve.: Helga Pedersen Bust, Anders Haarbo, Laura Marie Sørensen Laurits Wire, Dagny Pedersen Bust, Peter Pedersen Bust, Alfred Pedersen Bust


Til højre kobber skilt fra Brevsamlingsstedet, som i dag er i min besiddelse, skulle gå i arv til ældste søn, men ingen af mine brødre ville have det, så det blev ældste barn. Min ældste søn har proklameret, han gerne vil arve det.

Dåbskjolen som Laura syede da Helga skulle døbes d. 05-06-1895
Da vores datter skulle døbes i 1978 lavede jeg et skærf hvorpå jeg broderede navne på nogle af dem der, var blevet døbt i kjolen. Bl.a. Helga og Alfred.
Desværre kender jeg ikke navnene på alle dem der er blevet døbt i dåbskjolen.
Da kjolen er meget lille, måtte jeg sy en ny underkjole da vores 2. søn skulle døbes, derfor blå, har også en rød underkjole til yngste barnebarn, den oprindelige var hvidt fint lærred.
Fine detaljer.