Fairbanks Eskimo Olympiade

Fairbanks-Alaska 22-07-2006

Eskimo Olympiade

.

Vi ville give middag til alle, før vi skulle til eskimo olympiade, som glædede vi os meget til. Da vi kom til stadium, var der bare ingen steder vi kunne spise, et enkelt sted vi kunne købe små pizza og nogle kringler af en slags, vi købte 7 pizza, og noget vand, så gik vi ind på vores pladser.

Eskimoerne er ikke nogle der skynder sig, de giver sig god tid, meget god tid, da de endelig startede var det med indtog i deres dragter, kvindernes bestod af bukser, med en lidet køn kjole over alle syet i samme facon. Vi måtte op og stå et par gange p.g.a. deres national sang, og for at ære en af deres døde brødre.

 

En politimand kom også og fortalte at der var blevet myrdet en, bag ved stadium aftenen før, og de manglede oplysninger om morderen, de var ganske sikre på, at der måtte være nogle i salen der kendte morderen. Så politiet opfordrede til at komme med oplysninger.

 

Så begyndte selve olympiaden med en sangdanse opvisning, selv små børn på 4-6 år var med til at tromme og danse. Det var imponerende at se de små drenge i trommedansen. Vi skulle også se One food high kick, det var vi meget spændt på, der blev stillet nogle stativer op, som en bold skulle hænge i. Det tog en evighed at stille stativerne op, imens de blev stillet op, begyndte deltagerne at øve, så vi havde da lidt at kigge på, langt om længe begyndte selve dysten.

De lavede arm krog og deres ben er låst af den andens ben, og så gælder om at få den anden trukket over til sig.

 

Tidligere på dagen havde der også været Ear pulling, hvor deltagerne havde en elastik omkring øret, den dag var en af deltaqgerne nær ved at miste sit øre´, ved trækket.

Efter One food high kick, kom der blanket touch, en metode eskimoerne brugte til komme højt op og se om der var nogle sæler forude, der var ca. 15-20 personer der skulle holde sælskindet, (det var lige så stort som et brandtæppe). Det var publikum der skulle ned og holde tæppet, og efter en foklaring om hvad de skulle gøre og hvornår de skulle gøre det, var de klar (det tog nok ca.½ time) så kom en ung mand, der kravlede op på tæppet, derefter begyndte de der holdt tæppet at bevæge det op og ned, den unge mand hoppede med i takten, og på et tidspunkt strammede de tæppet op, så den unge mand blev hævet langt op i luften, så han kunne se langt, ud over isen (hvis de havde været der.)

Det var meget flot at se de unge piger og drenge komme luntende, hoppe op på et ben og det andet skulle sparke til bolden, og de skulle lande på den fod de brugte til at sparke med. De kunne sparke til bolden selvom den hang ca. 2 m oppe. Det var fantastisk flot at se. Nogle gange stod de og klappede, inden de begyndte at lunte hen mod bolden, det betød at vi alle skulle klappe for at heppe fyren op.